The Universal Sea - Pure or Plastic?!

A The Universal Sea - Pure or Plastic?! művészeti és innovációs kezdeményezés célja az, hogy megállítsa a Földünk vizeibe hulladékként bekerülő műanyag áradatot. A projekt 2017 nyarán indult és egész Európára kiterjedő hálózata van már olyan együttműködő partnerekkel, akik szenvedélyesen hisznek a művészet és innováció ötvözésében rejlő lehetőségekben és megoldásokat keresnek erre a jelentős társadalmi és környezeti problémára.

Valljuk, hogy a művészet inspirálója és egyben katalizátora is lehet a változásoknak, akár mikro-, akár makroszinten. Éppen ezért kerestük az együttműködés lehetőségeit a művészeti, tudományos és üzleti világ képviselőivel, hogy közösen dolgozzunk ki megoldási javaslatokat a vizek szennyezettségének orvoslására. A világ vízkészleteinek kétségbeejtő állapota egy olyan probléma, ami bolygónk életének minden aspektusára kihatással van. Éppen ezért is fontos, hogy ezt a kényes témát minél több, különféle háttérrel és tudással bíró, az újítások iránt elkötelezett szakemberrel együttműködésben közelítsük meg.

Európa szerte már több helyszínen is lehetett találkozni a The Universal Sea eseményeivel: Németországban, Finnországban, Koszovóban, Hollandiában, Dániában és most Magyarországon. Ezek az állomások minden alkalommal kiváló lehetőséget adnak arra, hogy a kreatív alkotók és gondolkodók, képviseljenek bármilyen területet, inspirálódjanak és tanuljanak egymástól.

Bízunk benne, hogy az egy éves kemény munkát követően közelebb jutunk a műanyag-járvány legyőzéséhez.

 
 

THE UNIVERSAL SEA – PURE OR PLASTIC?! PROGRAMOK

 

THE UNIVERSAL SEA – PURE OR PLASTIC?!

fenntarthatóság és művészet – nemzetközi konferencia

TRIP Hajó

1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér, 2-es móló

2018. október 5.

 

A Creative Europe által támogatott The Universal Sea – Pure or Plastic?! művészeti projekt fókuszában a fenntarthatóság, a környezetvédelem, azon belül is elsősorban a vizeink védelme áll. A program célja egyrészt az, hogy ösztönözze a művészeket a társadalmi felelősségvállalásra, és ennek jegyében három open call-t is hirdetett azzal a hívószóval, hogy lehet-e a művészet a változások katalizátora. Másrészt szeretne egy olyan platformot teremteni, ami kapcsolódási lehetőséget biztosít vállalkozók és művészek között, vallva, hogy az a fajta innovatív és kreatív gondolkodás, ami mindkettőjüket jellemi, remekül kiegészíti egymást és teljesen újfajta megoldásokat adhat különféle társadalmi problémákra.

Az egy éve futó projekt zárófesztiváljának legfontosabb eleme egy egynapos  konferencia a TRIP Hajón, a Dunán, ahol prezentációk és kerekasztal beszélgetések váltakoznak majd hazai és nemzetközi szakemberek, akadémikusok, művészek közreműködésével.

 

Előadók:

BORDÓS Gábor (Wessling, HU)

Weronika ELERTOWSKA (Center of Polish Sculpture in Oronsko, PL)

FÜLÖP Bence (Trinity Enviro - ThinkTankTrinity, HU)

HUNYADI Réka (Greenpeace Hungary, HU)

KAPRONCZAi Erika (film- and creative producer, HU)

Nicole LOESER (Institute for Art and Innovation, Berlin, DE)

LŐWY Dániel (Valor Hungariae, HU)

Ewa MARKIEWICZ  (artis, PL)

MÁTÉ Gábor (MOME, HU)

Frankie MOUGHTON-SMALL (artist, UK)

Maria POSERN (European Coastal Union)

Robertina ŠEBJANIČ (artist, SL)

SINKOVICS Ede (artist, HU)

SZŰCS Tamás (Principal Adviser, European Comission DG EAC)

VÉGH Júlia (artist, HU)

Karina VISSONOVA (Institute of Advanced Design Studies)

Prof. Kaethe WENZEL (Europe-University of Flensburg, DE)

 

Az esemény kiemelt vendége: Tom Szaky, a Terra Cycle alapítója és ügyvezetője

 

A konferencia beszélgetései és prezentációi négy nagy téma köré épülnek:

 • A művész szerepének újradefiniálása

 • Művészet és innováció

 • Társadalmilag elkötelezett művészet a vízszennyeződés ellen

 • A közönség elérése és bevonása

 

A program október 5-én, pénteken 9.30-tól 17.30-ig tart.

A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

 

 

THE UNIVERSAL SEA – PURE OR PLASTIC?!

projektkiállítás

Hybridart Space

1052 Budapest, Galamb u. 6.

2018. október 6-13.

Megnyitó: 2018. október 5. 19 óra

 

2017-es indulása óta a The Universal Sea projekt három művészeti felhívást tett közzé. Mindegyik alkalommal arra kerestük a válasz, vajon lehet-e a művészet a társadalmi változások katalizátora, és ha igen, akkor miként?

Az első open call-ra 38 országból több mint 250 pályázat érkezett. Szakmai zsűri, illetve közönségszavazás döntötte el, melyik legyen az az öt pályamű, melyek alkotói a The Universal Sea rezidenciaprogram keretében megvalósíthatják projektjüket.

Az Art Moments keretében megrendezett “The Universal Sea - Pure or Plastic?!” művészeti és tudományos utazókiállításon az a “Top 100 művész” mutatkozik be, akik az első felhívásra küldött munkáikkal a legkreatívabban ragadták meg a műanyag szennyezés problémáját. A programnak része egy, a műanyag járvány tényeit, illetve a The Universal Sea közösség innovatív megoldásait ismertető tudományos tárlat is.

Robertina Šebjanič performansza, Ewa Markiewicz workshopja és a The Universal Sea rezidencia programja keretében megvalósult öt projekt is bemutatkozik:

 • Robertina Šebjanič: Aquatocene / A víz alatti nyugalom vágya

 • Liina Klauss: Összetört álmok 1.

 • Kapronczai Erika és Végh Júlia: Plasztik Labirintus

 • Frankie Moughton-Small: Műanyagtenger

 • Ewa Markiewicz: Korokat túlélő szerkezet – „Harag vs Közöny”

 

 

THE UNIVERSAL SEA – PURE OR PLASTIC?!

nemzetközi kiállítás

Mikve

1014 Budapest, Palota út 1.

2018. október 12-23.

Megnyitó: október 11., 19 óra

 

Az Art Moments: The Universal Sea – Pure or Plastic?! fesztivál fókuszában a környezettudatos gondolkodás, az újrahasznosítás, a körforgásos gazdaság áll. Célja az, hogy ezeket az ismert és fontosnak tartott fogalmakat közelebb hozza az emberkehez, megmutatva, hogy mit is jelentenek valójában.

A globális felmelegedésről, a hagyományos energiaforrások szűkösségéről, környezetszennyezésről, feldolgozhatatlan szeméthegyekről vagy a krónikus vízhiányról mindenki tudja, hogy probléma, de sokan úgy vélik, nem érintettek. Pedig pusztán a saját létezésünkkel óriási ökológiai lábnyomot hagyunk a Földön.

A kortárs alkotások – legyenek bármely korból valók – mindig is az adott társadalom érzékeny lenyomatai voltak. Egyfajta indikátorként mutattak rá saját jelenük problémáira, adtak képet társadalomról, gazdaságról, vallásról, kultúráról.

Az Art Moments: The Universal Sea – Pure or Plastic?! köponti témája köré szervezett csoportos kiállítás célja egy tablót mutatni arról, miként gondolkodnak a 2010-es évek kortárs művészei – legyenek pályájuk elején álló fiatalok, vagy már nemzetközileg is ismert alkotók – a mindannyiunkat érintő globális környezetszennyezésről.

A különféle életkorú, a világ más-más pontján élő és alkotó művészek munkáiból összeállított tárlat egyben egy érdekes diskurzusra is lehetőséget teremt, a sajátos egyvelegből új kérdésfelvetéseket, válaszokat és netán még megoldási lehetőségeket is inspirálva.

A kiállításon bemutatkoznak a Berlini Művészeti Egyetem és a Berlini Műszaki Egyetem hallgatóinak a különféle kutatóintézetekkel  folytatott együttműködéséből született munkái is.

 

A kiállításon bemutatkozó művészek:

Aleksandra Lawicka Cuper Alain Lapicore, Alex Cote, Andrew Hornett, Angelika Heckhausen, Anne Merle Krafeld, Anneli Goeller, Annika Kumm, Anouk Tschanz, Antoaneta Tica, arbarus, Athena Grandis, Barbara Nati, Ben Duax, Bianca Jasmin Hlywa, Bianka Katalin Nagy, Brydee Rood, Caro Krebietke, Cécile Vexler, Chriss Aghana Nwobu, Claire Krouzecky, Claudia Borgna, Claudia Livia, Claudia Schmitz, Colleen Flanigan, Constanze Flamme, CV Peterson, Daniel Strickland, Daniel Webb, Daria and Reiner Wartalska – Matysik, Deep Femme Futures, Denise Frechet, Diane Watson, Ede Sinkovics, Ella Schofield Lake, Eniko Hodosy, Enrico Bernardis, Erika Kapronczai, Ernesta Dirbanauskaite, Ewa Markiewicz, Frankie Moughton-Small, Franziska Rutishauser, Frederick Hubble, George Lorio, Georgina Peach, Giulia Gentili, Gwen van den Bout, HERVE ALL, Ho Man Law, Ingrid, Goldbloom Bloch, ircarab, Isaac Kojo Biney Aggrey, Jan Sajdak, Janine Röfke, Julia Vegh, Justyna Górowska, jzstudio, Kata Geibl, Käthe Wenzel, Konstantinos Leloudas, Kyna Hodges, Laurent Gutierrez, Lea Olozinski, leviathan, Liina Klauss, LInda Byrne and Maggie Dubris, Living Sea Sculpture, localStyle, Lorna Carmen, McNeill, Ludwig Niebuhr, Made Bayak, malatsion, MAPOFF, Marina Fomenko, Marisa Merlin, Marjorie, Chau, Mazyar Asadi, Meadhbh O'Connor, Michael and Anna Rofka, Miep Adenacker, Moi Tran, Nadine Baldow, Nasrin Yousefi, nedill, Nele Teepens, Nevena Vuksanovic, Nezaket Ekici, Niklas Weber, Nina Pestke, Ola Koziol Suavas Lewy PRZEPRASZAM group, Ophelia Jacarini, Pablo Dilet, Patrick DEMAZEAU MADE, Paul-Sebastian Angermeyer, Paweł Błęcki, Pinar Yoldas, Rachael Causer, Rachel Thomson, Rebeka Vaino, Resa Blatman, Riccardo Attanasio, Robertina Šebjanič, Roman Kroke, Ron Wild, Sarah Julig, Schwanibert, Sophie Drünert, Stefano Cagol, Stephen Wilks, Steve McPherson, Taze, Timo Brusewitz, Timo Kahlen, Tom Hackett, wedrinkthis, Yasmin Manuela Bianca Palij

 

 

Plastic Waste Labyrinth

Végh Júlia és Kapronczai Erika

Madách tér

1075 Budapest

2018. szeptember 28-október 1.

és

Millenáris

1024 Budapest

2018. október 2-14.

 

A Plastic Waste Labyrinth egy művészeti installáció. Végh Júlia és Kapronczai Erika ökoművészeti projektként egy hatalmas labirintust hoznak létre műanyag hulladékkockákból a Madách téren. A szűk sorok közé sétálva szinte sokkolóan hathat a hatalmas hulladékmennyiség. Az szeméttenger-élményt csak fokozza az installációban hallható hullámok morajlása. A tengeri hanghatások és a magasra tornyosuló szeméthegyek mind a Földünket veszélyeztető környezetszennyezés egyre égetőbb problémáját szimbolizálják, amelyre mielőbb és közösen kell megoldás találni.

 

 

HYBRIDART CAMP

nemzetközi alkotótábor és köztéri kiállítás

1051 Budapest, Eötvös tér

2018. szeptember 7-17.

 

2018-ban harmadik alkalommal került megrendezésre a Hybridart Camp – Upcycling Art, melynek idei témája: The Universal Sea. A tíznapos program ideje alatt készült, különböző halakat mintázó szoborcsoport több mint 10 000 újrahasznosított alumíniumdoboz felhasználásával készült és élővizeink védelmének fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. A hatalmas méretű köztéri installáció magyar, cseh, lengyel, szlovák és emirátusi művészeti egyetemek jelenlegi és frissen végzett hallgatóinak közreműködésével valósult meg. A 12 fős csapat munkáját Kovách Gergő szobrászművész vezette.

A Hybridart Management 2016-ban indította útjára a Hybridart Camp – Upcycling Art nemzetközi alkotótábor kezdeményezését az abu dhabi székhelyű Etihad Modern Art Galleryvel együttműködésben. Az évente megrendezésre kerülő tábor tematikája a tudatos fogyasztás és a fenntarthatóság szellemiségének képzőművészeti eszközökkel való megjelenítése. Az alkotáshoz szükséges alapanyagok ennek megfelelően kerülnek kiválasztásra. A szobrok a környezettudatosság és az upcycling, azaz a továbbhasznosítás jegyében készültek, azaz olyan tárgyaknak, amikre már nincs szükségünk, minimális energiafelhasználással új funkciót adunk, így kreatív formában maradnak részei környezetünknek. 2018-ban, az előző évhez hasonlóan, ismét Pécsi Tudományegyetem és a Zsolnay Kulturális Negyed adott otthont az alkotótábornak, a program a Visegrádi Alap, illetve a Henkel és az Inter Metal támogatásával valósult meg. A szoborcsoport augusztusban Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedben, szeptemberben az Art Moments Fesztivál keretében Budapesten, majd novemberben Abu Dhabiban és Dubaiban mutatkozik be.

A programban résztvevő művészek:

Shaikha alDhaheri (Zayed University, Abu Dhabi), Dani Tamás (Pécsi Tudományegyetem), Marianka Grabska (Centre for Polish Sculpture in Orońsko), Yea-eun Jang (Academy of Arts, Architecture and Design in Prague), Krisztián Bence (Pécsi Tudományegyetem), Viktor Kováč (Academy of Fine Arts and Design in Bratislava), Molnár Adrienn (Kaposvári Egyetem), Nagy Gergő (Magyar Képzőművészeti Egyetem), Minami Nishinaga (Academy of Arts, Architecture and Design in Prague), Posta Veronika (Pécsi Tudományegyetem), Rezai Amin, Vajna László (Szegedi Tudományegyetem)

 

 

THE UNIVERSAL SEA – PURE OR PLASTIC?!

nemzetközi rövidfilm verseny – válogatás

Trafóklub

1094 Budapest, Liliom utca 41.

2018. október 28., 18 óra

 

A The Universal Sea – Pure or Plastic?! harmadik open-callja egy rövidfilmes művészeknek szóló felhívás volt, amire a világ bármely országából lehetett nevezni, nemre, korra való tekintet nélkül. A Hybridart Management az Art Moments: The Universal Sea fesztivál keretében ezekből a rövidfilmekből – amik az Egyesült Államoktól a Kanári-szigeteken és Ghánán át Óceániáig, a világ számos pontjáról érkeztek – mutat be egy válogatást Budapesten. Filmes szemmel és eszközökkel keressük a válaszokat a vízszennyeződésre és a műanyagjárványra…

Alkotók:

Alvaro Guzman, Bianca Hlywa, Claudia Livia, Daniel Strickland, Hervé All, Isaac Biney Aggrey, Jason deCaires Taylor, Judih Selby Lang, Julia Ganotis, Justyna Gorowska, Koyo Biney, Marina Debris, Marina Fomenko, Ola Koziol, Patrick Demazeau dit Made, Saskia Olde Wolbers, Munich Business School (Prof. Dr. Jose Manuel Alcaraz Barriga  „Business and Society in a Global Context” kurzusának hallgatói)

 

 

THE UNIVERSAL SEA – PURE OR PLASTIC?!

workshopok

Hybridart Space

1052 Budapest, Galamb u. 6.

2018. október 4. 14 órától 18 óráig

és

Mikve

1014, Budapest Palota út 1.

2018. október …..

 

Több szem többet lát és minél többen, több szempontból vizsgálunk egy problémát, annál biztosabb, hogy megoldást is találunk rá. És nem csak egyet.

Az október 4-én megrendezésre kerülő félnapos szakmai workshopra (hackathon) művészeket, fenntarthatósággal foglalkozó szakembereket és kreatív gondolkodókat, start-upokat várunk, hogy minél sokrétűbben foglalkozhassunk a mindannyiunka érintő környezeti problémákkal.

A budavári Mikvébe szervezett foglalkozások célja környezettudatosság és érzékenység felkeltése és erősítése. A gyerekek és felnőttek számára egyaránt nyitott workshopokat a The Universal Sea projekt rezidenciaprogramos művésze, Liina Klauss vezeti.

A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek: info@hybridart.hu

 

 

MINDENNAPI VIZÜNK

Kaethe Wenzel plakátprojektje

Bajcsy-Zsilinszky út, Deák tér és Erzsébet tér

2018. október 1-15.

 

Az óceánok állapota egyre szélesebb körben ad okot félelemre és aggodalomra. De mégis mit lehetne tenni? Hogyan szabaduljunk meg a műanyag hulladéktól és mentsük meg a tengerek élővilágát? És hogyan iktassuk be mindezt a mindennapjainkba? Vizeink megóvása csakis közösen, együttes fellépéssel és a fogyasztói kultúránk átgondolásával lehetséges.

Kaethe Wenzel háromlépcsős Mindennapi Vizünk projektje éppen innen indít:

 • Interjúkat készített olyan szakemberekkel, kutatókkal, akiknek a tengervizek állapotával foglalkoznak.

 • Az általuk mondottak alapján összeállított egy olyan „tippek és trükkök” listát, ami segít kiiktatni a plasztik hulladékot hétköznapjainkból, ezzel is óvva a tengerek élővilágát.

 • Ezek a könnyen alkalmazható tanácsok hirdetések formájában az utcákon is megjelennek, az interjúk elérhetőségével, illetve utcatáblákra emlékeztető piktogramokkal kiegészítve, amelyek az élővilág (emberek, állatok, növények, óceánok) összefonódását ábrázolják.

A projekt kulcsa az alkalmazhatóság, a feltűnő képek és az alapos kutatás. A piktogramok látszólag könnyen felismerhetők, de valójában összetett ábrázolások, emberi, állati és növényi kombinációk, megidézve a sci-fi, a népi motívumok és a fantasyk világát.

Kaethe Wenzel kutatási területe a science fiction világának feltérképezése. Utópisztikus ötleteket és alternatív világkoncepciókat gyűjt, melyek alapján gépeket és szolgáltatási beavatkozásokat fejleszt. 2009-től kezdett el interjú alapú rajzokat használni a földrajzi és szociokulturális határok leképezésére.

 

 

RUTHI HELBITZ COHEN

Art Market Budapest

Millenáris

stand: G 003

2018. október 11-14.

 

Az Art Moments: The Universal Sea - Pure or Plastic?! fesztivál keretében mutatkozik be Ruthi Helbitz Cohen izraeli művész a WHITECONCEPTS Gallery standján az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásáron.

Munkái a lélek árnyékos útvesztőibe invitálják a nézőt. Egy letűnt kultúrát képviselő archaikus figurái arra figyelmeztetik a nézőt, hogy vessen véget a világ gátlástalan kizsákmányolásának.

 

 

THE UNIVERSAL SEA INSTALLÁCIÓ ABU DHABIBAN

Zayed University

Abu Dhabi

2018. november 12-17.

 

2018 novemberében Abu Dhabi Art művészeti vásár ideje alatt az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában is bemutatkozik a The Universal Sea projekt és a Kovách Gergely képzőművész vezetésével készült, halrajt ábrázoló installáció. A szoborcsoport tizenkét, közép-európai és emirátusi egyetemeken tanuló, illetve frissen végzett fiatal művész közös munkája, ami 2018 augusztusában, a Hybridart Camp nemzetközi alkotótábor kertében valósult meg. A több mint 10.000 újrahasznosított alumínium doboz felhasználásával készült installáció célja felhívni a figyelmet vizeink védelmének fontosságára. 

 

Hybridart | tel: + 361 793 0148 | e-mail cím: info@artmoments.hu