Kiállítások

SZIRMAY ZSANETT: SENSORY YARN

pop-up kiállítás

Hybridart Space

1052 Budapest, Galamb utca 6.

2018. szeptember 20-21.

Megnyitó: szeptember 20., 19 óra

 

Szirmay Zsanettnek, a MOME divat- és textiltervező szakos hallgatójának mestermunkája egy interaktív, kísérleti textil látássérültek és látók számára. A pop-up kiállításon bemutatkozó projekttel Weöres Sándor Rongyszőnyeg című versciklusának verstöredékeit formálta át versszövedékké. A versek, jelentéstartalomtól függően, egymásra épülő rétegként jelennek meg a struktúrán. Minden egyes technika egy-egy érzéki felületet jelent – a látás, hallás, tapintás rétegeit szimbolizálják.

A kitapintható vers szövegképének hangzó rétege gépi hímzéssel jelenik meg a szöveten, ami egy speciális, vezetőképes szállal van átszőve. A hímzett karaktereket megtapintva megszólal az adott szöveg hangja.

 

 

10+13

A MOME Formatervező Tanszék bútorprogramjának válogatott kiállítása

Hybridart Space

1052 Budapest, Galamb utca 6.

2018. szeptember 26-30.

Megnyitó: szeptember 25., 19 óra

 

A Hybridart Management számára évek óta fontos törekvés, hogy bemutatkozási és megmutatkozási lehetőséget adjon fiatal, pályakezdő művészeknek. Ezzel a kiállítással a MOME formatervező szakos diákjai adnak bepillantást egyetemi munkájukba.A tanszék bútortervezési projektjei minden félévben egy választott tárgy mentén, kreatív ötletbörzeként valósulnak meg. A 2017/18-as tanév első féléve során, a visszatérő, harmadik alkalommal megvalósuló székrehabilitációs projekt keretén belül jelentős számú izgalmas, bemutatásra érdemes designtárgy valósult meg. Célja az amortizálódott ülőbútorok újraélesztése fizikális és eszmei értelemben, a hallgatói képzés spektrumának szélesítése volt. A 10+13 kiállításon azok a tárgyak kerülnek bemutatásra, amiket a hallgatók újraterveztek egykori könyvtári székeik fémcső vázszerkezeteinek, illetőleg egy másik széria palástjainak felhasználásával. A feladat része volt az ülés, mint funkció átgondolása, kísérletezés a formaalakítással, anyagtársításokkal, technológiákkal, akár kézműves technikákkal. A meglévő vázakon csak műszaki felújításra és minimális geometriai változtatásokra volt lehetőségük. A feladat fókuszában lévő kísérletezés célja az új és a meglévő bútorszerkezet viszonyának meghatározásával, hozzáadott értékkel újraéleszteni az eredeti funkciója kiszolgálására már alkalmatlan termékhulladékot.

A kiállítást a bemutatott darabok prémium minősége és izgalmas kivitelezése miatt egy, a hagyományostól eltérő tárlaton mutatjuk be, fókuszba helyezve az adott tárgy legkülönlegesebb elemét.

A bútorokon kívül a fizikai térben más, figyelmet elterelő névtábla, projektleírás nem szerepel. A hagyományos katalógust egy online verzió váltja fel, mely kiterjesztett valóság segítségével mesél a beolvasott tárgyról, a homogén térben a megszokott magyarázó leírások helyett. A kiállított designtárgyakat okostelefonnal vagy tablettel lehet beolvasni, az alkotó diákokról, inspirációról, a tervezés és kivitelezés fázisairól, az átalakulás állomásairól szóló információk a látogatók eszközein jelennek meg, videó vagy lapozható fotódokumentáció formájában.

 

 

ZENITH ART EXCHANGE

Zayed University x Hybridart Management

Art Market Budapest

Millenáris, 1024 Budapest

stand: P 304

2018. október 11-14.

 

A 2018-as Art Moments részeként, a Zenith Art Exchange program keretében az Abu Dhabi székhelyű Zayed University művészeti kara mutatkozik be egy kiállítással az idei Art Market Budapest művészeti vásáron. Az Egyesült Arab Emirátusok minden évben fontos szereplője az Art Moments fesztiválnak, legyen szó akár designról, fotográfiáról, képzőművészetről, vagy épp nemzetközi meseillusztrációs pályázatról.

A Hybridart Management 2013-ban indította el Zenith Art Exchange művészeti csereprogramját, azzal a céllal, hogy előmozdítsa a nemzetközi művészeti párbeszédet, és bemutatkozási lehetőséget teremtsen a hazai alkotóknak külföldön, illetve külföldi művészeknek Magyarországon. A program keretében több közös kiállítás valósult már meg itthon és az arab térségben olyan együttműködő partnerekkel, mint az Abu Dhabi Art Hub, a Tashkeel Dubai, a Fatima bint Mohammed bin Zayed Initiative, a Fatima Bint Hazza Cultural Foundation és az Etihad Modern Art Gallery.

A kortárs képzőművészet nemzetközi képviselete mellett a magyar design népszerűsítése is fontos szerepet kap a Zenith Art Exchange programban. A Hybridart Management képviseletében – a Design Terminállal közös szervezésben – 2015-ben már második alkalommal mutatkozhattak be magyar tervezők az arab régió legnagyobb nemzetközi design vásárán, a Design Days Dubai-on, illetve a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közös fejlesztésű projekttel, a Soundweaving Middle East Editionnel a Dubai Design Weeken.

Zayed University’s College of Arts and Creative /Dékán: Kevin Badni /Kurátor: Walter Willems

Az Art Market Budapesten kiállító művészek:

Ayesha Hadhir, Hissa Alzarooni, Meera Alhameli, Rawdha Al Ketbi, Shaikha Al

 

 

UNBOUND - THE UNEXPECTED CONSTELLATION

Bruno BAPTISTELLI (BR), Zsófi BARABÁS (HU), Adrian KISS (RO-HU), Anna-Bella PAPP (RO)                                    

kurátor: Zita SÁRVÁRI

Hybridart Space

1052 Budapest, Galamb u. 6.

2018. október 18-31.

Megnyitó: 2018. október 17., 19 óra

 

Egyszerűség, redukált gesztusok, ismétlődés, különlegesen megmunkált felületek,  monokróm paletta vagy vonal vezette rajz. Ezekkel a kulcsszavakkal lehetne körvonalazni a Sárvári Zita által kurált Unbound- - The Unexpceted Constellation című kiállítás négy fiatal kortárs képzőművészét. 

A kiállított művekben építészeti hatásokat idéző geometrikus elemek váltakoznak organikus szabadkézi formákkal. Az önreferenciális művek identikus és ismétlődő formái saját környezetünk újrarendezett és stilizált verzióját mutatják fel. A minket körülvevő környezet szolgál inspirációs forrásul mind a négy kiállító számára. Zsófi és Anna-Bella munkáiban teljesen elvont formában köszön vissza a város és annak strukturális rendszere, hálózatos felépítése, oly sok ismétlődő mintázatával. Bruno és Adrian tárgyaiban konkrétabb utalásokat is találunk ezekre, és a használati tárgyak újrakontextualizált verziójának történetiségére.  

Bruno Baptistelli (1985, BR) művészete a városi terek funkcióinak aprólékos megfigyelésén és abból levont következtetésein alapszik. Tevékenysége hasonlatos a városi archeológia gyakorlatához, csak ő éppen jelenünk egyes aspektusairól nyújt átfogó kulturális és szociológiai képet.

Barabás Zsófi (1980, HU) önmagát az absztrakt festészet területén teljesítette ki, de a rajz műfaja is komoly szerepet tölt be művészetében. Az ismétlés, a ritmus, mint a művészet egyik alapelve, Zsófia művészetének is mozgatórugója. Újra és újra nekiveselkedik organikus formáinak, borzolt felületeinek, éles geometrikus részletekkel törve meg a plazmatikus hullámmozgásokat.

Papp Anna-Bella (1988, RO) Antwerpenben él és dolgozik. Egységes méretű agyagtábla objektjeivel, nagy nemzetközi népszerűségre tett szert az elmúlt években. Uniformizált könyv-szerű táblái az anyagban rejlő határtalan lehetőség következtében végtelen variációs spektrumon mozognak a teljesen egyszerű geometrikus megoldásoktól a figurális, kézzel karcolt motívumokig.

Kiss Adriant (1990, RO) nem lehet hagyományos műfaji keretek fogalomkészletével bemutatni. Az iparművészet műfajai ugyanolyan nyilvánvalóan bukkannak fel szobrászati és installációs munkáiban, mint az építészet vagy az autóipar formai elemei. De különös figyelmet szentel a prózai hétköznapok olyan egyszerű tárgyainak is, mint egy kosárlabda, egy ventilátor, vagy egy váza, amelyeket újrakontextualizálva épít be műveibe.

 

 

ENTRÉE 2018

Mikve

1014 Budapest, Palota út 1.

2018. október 27-november 7.

Megnyitó: október 26. 19 óra

 

A képző- és iparművészeti egyetemeken frissen végzett hallgatók munkái legtöbb esetben csupán az adott intézmény falain belül, a hallgatóknak a diplomavédések apropóján rendezett kiállításokon láthatóak. Éppen ezért, a Hybridart Management 2014-ben elindította Entrée névre keresztelt programját és az ahhoz kapcsolódó kiállításokat, hogy az oktatási intézmények falain kívül, más platformokon is láthatóak legyenek a hazai művészeti egyetemeken frissen végzett hallgatók alkotásai.

Évről évre egyre több intézmény csatlakozik a programhoz, és időközben a nemzetközi porondra is kilépett. 2016 februárjában az Abu Dhabi Magyar Napok keretében például az adott év Entrée anyaga Abu Dhabiban, az Ethiad Modern Art Galleryben került bemutatásra. 2018 nyarán zárult Entrée V4 Edition: a Visegrádi Csoport országaiban diplomázott hallgatók 2017-es diplomamunkáiból készült válogatást. A 33 alkotásaiból álló csoportos utazó kiállítás kilenc helyszínen mutatkozott be nagy sikerrel a régió nagyvárosaiban.

Az Entrée 2018 kiállításnak a budavári Szent György tér 2000-ben feltárt középkori pincerendszerében található Mikve ad otthont, mely valaha Buda első középkori zsinagógájához kapcsolódott rituális fürdő volt. A tárlat a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy- Nagy Művészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, az Egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézete, a Szegedi Tudományegyetem Művészeti Kara, a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara, valamint a Budapesti Metropolitan Egyetem frissdiplomásainak munkáiból ad válogatást.

 

Hybridart | tel: + 361 793 0148 | e-mail cím: info@artmoments.hu