Az Art Moments története

2015

A 2015-ös programsorozat nyitánya Kapolcson volt a Művészetek Völgye fesztivál keretében (2015. július 24. - augusztus 2.). Az Art Moments két kiállítással készült a rendezvényre, Sándor-Nagy Tünde grafikáival, ami a település kastélyában került kiállításra, illetve Bajári Zsolt szobrász installációjával a kapolcsi katolikus templomban, ami egyben a Művészetek Völgye fesztivál komolyzenei koncertjeinek is a helyszíne volt.  

Budapesten az Art Moments három fő helyszínen zajlott 2015. október 15. és 31. között. A központ a Várkert Bazár volt, amely otthont adott a programsorozat két kiemelt fontosságú, arab tematikájú kiállításának – az öt nemzetközileg elismert kuvaiti fotóművész munkásságát bemutató csoportos tárlatnak, valamint a már 12 éve Dubajban élő fotóművész, Richweisz Péter és az Egyesült Arab Emirátusok uralkodói családjából származó őfelsége Sheikha Fatima Bint Hazza’ Al Nahyan közös kiállításának. A Várkert kiállítótereiben került installálásra az Emirátusokban élő magyar tervező, Szőnyi Anna design padja is, amely 2015-ben megnyerte a Dubai város által kiírt nemzetközi alkotói pályázatot és ennek köszönhetően Dubai újonnan épülő design negyedének lesz kültéri ülőalkalmatossága. Szintén itt mutatták be a kortárs képzőművészet és a street art különleges egyvelegéből megszületett 4in1 projektet, amely során Kelemen Zénó szobrászművész szobrát nemzetközi hírű street art művészek értelmezték át és festették újra.

A Kossuth Lajos utca 14-16 alatt 3 különböző tematikájú tárlat volt látogatható: a Sárvári Zita kurátor által összeállított Out There című csoportos kiállítás Európa különböző országaiban élő és alkotó magyar művészek munkáit vonultatta fel: Fridvalszki Márk, Kiss Adrián, Márton Enikő, Tivadar Andrea, Ulbert Ádám.

Szintén a Kossuth utcai galéria tereiben volt látható az Antré című válogatás, amely a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem művészeti hallgatóinak alkotásaiból adott ízelítőt, míg a Cégér Best of 30 című kiállítás a Cégér – Jó bornak tervezz címkét! elnevezésű grafikai pályázat elmúlt három évének nyertes munkáit mutatta be.

A rendezvénysorozat célja az volt, hogy rávilágítson, a kortárs képzőművészetet nem szükséges szigorú keretek között értelmezni, a művészet mindenhol jelen van a mindennapjainkban, az utcákon éppen úgy, akár a galériákban. Ennek a gondolatnak jegyében zajlott le számos látványos kültéri akciói: a Millenáris Parkban molinó installációk Németh Edinától (Edinas Paper Installation), illetve a főváros „Iskolakapun kívül programjához” csatlakozva a budapesti középiskolásoktól az újrahasznosítás és tudatos fogyasztás jegyében; valamint a Szöveg köz elnevezésű, nagyszabású irodalmi akció, amely során a diákok egyetlen napra irodalmi idézetekkel borították be az Anker közt teljes hosszában. A középiskolásokkal közösen megvalósított irodalmi akciót egy három alkalomból álló workshop-sorozat előzte meg. A program célja az volt, hogy egyrészt felkeltse az érdeklődésüket a magyar irodalom alkotásai iránt, másrészt, hogy absztrakt gondolkodásmódjukat fejlesztve a szöveg és az abban kifejeződő érzelmek, hangulatok formai kifejezésére ösztökélje őket.

A társművészetek bevonása – irodalom, zene, építészet, design, fotó- és filmművészet – és azok egymásra hatásának megmutatása idén is fontos szerepet kapott az Art Moments programjainak szervezésekor.

Nemzetközi együttműködésben jött létre a fesztivál Urban Tactics nevű programja, ami egy különleges zenés street art élőfestés keretében mutatta meg közelről, miként születik meg valós időben a művészet.

Az Art Moments irodalmi sétái során az érdeklődők megismerhették a város, a képzőművészet, kultúrtörténet, építészet és az irodalom kivételes kapcsolatában bemutatott Budapestet.

A 2014-es évhez hasonlóan ismét voltak filmvetítések is a fesztivál repertoárjában, ahol Wim Wenders - A Föld sója, valamint Johannes Holzhausen - Das große Museum című dokumentumfilmeket nézhették meg az érdeklődők. Mindkét alkotás sajátos bepillantás ad a művészet világába, legyen szó dokumentarista fényképészetről vagy éppen az egyik legtekintélyesebb múzeumi gyűjtemény mindennapjainak alakulásáról, döntéshozatali mechanizmusainak mikéntjéről.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az Art Moments záró programsorozatára Pécsett került sor, ahol a Zsolnay Kulturális Negyedben voltak láthatóak a fesztivál kiállításai.

2014

A 2014. augusztus 7. és 20. között lezajlott fesztivál programjai a „melting pot” (olvasztótégely) tematika köré szerveződött, a „teret adni, teret hagyni” mottó jegyében. Hogy mindez mit jelent?

Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből, történelmi szerepéből adódóan évszázadok óta különféle kultúrák és nemzetek befogadó és olvasztótégelye volt, ami számos problémát vetett fel az elmúlt századok során, de ugyanennyi értékkel gazdagította is hazánk kultúráját. A „melting pot”-ban való lét az élet valamennyi területét meghatározta, befolyásolta akár gazdasági, szociológiai, politikai, akár vallási, kulturális tekintetben.

Alapvető kérdésként merült fel az identitás mibenléte: ahhoz, hogy az új társadalmi közegben érvényesülni lehessen, fel kell-e adni, és ha igen, mennyire és mit az identitásból. Az erre a kérdésre adott különféle válaszokból, a kultúrák, szokások, tradíciók egymásra hatásából, összeolvadásából pedig számos izgalmas és értékes új minőség született.

Ezek a folyamatok – összeolvadás, egymásra hatás – és az általuk felvetett kérdések, nehézségek és a belőlük született újdonságok a mai napig működnek, napirenden vannak, sőt! Az elmúlt évtizedek egyre intenzívebbé váló globalizációs és lokalizációs folyamatainak világában még aktuálisabb és sürgetőbb ezek mibenlétének és hatásainak vizsgálata, megértése.

A 2014-es Art Moments fesztivál programjaival ezekre a kérdésekre reflektált a művészetet, mint a világban zajló jelenségekre elsőként és legérzékletesebben reagáló médiumot hívva segítségül - legyen szó képzőművészetről, designról, zenéről, táncról, színházról vagy irodalomról.

A helyszínválasztást nagymértékben inspirálta a fesztivál azon törekvése, hogy  a művészetet kiemelje a megszokott közegéből és egy kötetlenebb, kellemesebb környezetbe helyezze. A nyári időszakban kézenfekvő volt a szabad tér, így esett a választás a Városligetre, azon belül is a Városliget Csónakázó tóra. A 2014-es Art Moments fesztivál műtárgyai az itt felépített 800 négyzetméteres stégen voltak megtekinthetőek.

A tavalyi év teljes programja ezen a linken érhető el.

2013

A 2013-as év kiemelt programjaként jelent meg a Közel-Kelet, valamint Közép-Európa – szűkebben vett Visegrádi Csoport országainak – kortárs képzőművészete a Külügyminisztérium segítő támogatásával. A kurátori koncepció Közép-Európa és Magyarország kapcsolatára, illetve a Közel-Kelet hatására épült. A debreceni MODEM és a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed, mint kiemelt intézményi partnerek csatlakoztak egy-egy kiállítási anyaggal, ezáltal három helyszínesre bővítve a rendezvénysorozatot.

2012

2012 júliusában a belváros szívében, egyetlen központi helyszín-együttesre koncentrálva rendeztük meg a fesztivált. A fesztivál fókuszában olyan művészeti platformok álltak, amelyek aktuális társadalmi és kulturális kérdésekre reflektáltak egy fiatal művészgeneráció orgánumán keresztül. A Deák téri lokáció egysége lehetővé tette a tematika többszintű kibontását. A Colors magazin társadalmi gondolkodást formáló plakátkiállítását az egykori Erzsébet téri buszpályaudvar tranzit termében, a Design Terminálban a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) Sejt című csoportos debütjét, az Akvárium központi terében, a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) intermédiás diákjainak Mona Lisa képében kiállításait pedig az Akvárium galériájában rendeztük meg. Az egyes kiállítások mellett a hazai vizuális élet olyan fontos műfajairól sem feledkeztünk meg, mint a filmművészet vagy a határokat feszegető graffiti és a reneszánszát élő népi folklór. Az FKSE művészeinek munkái megvásárolhatóak voltak. A képző és iparművészeink által vezetett workshopokon hímzett betonszívet lehetett készíteni, street art fenegyerekeinkkel pólót stencilezhetett a nagyérdemű.

 

A 2010-ben indított AMS mérete és karaktere is több ízben változott az elmúlt évek folyamán. Az első két évben még évente kétszer, több helyszínen – budapesti kortárs galériákban, kávézókban, könyvesboltokban, mozikban, irodákban, romkocsmákban – megrendezésre kerülő rendezvény 2012-től országos vizuális fesztivállá vált, Budapest mellett Debrecent, Pécset, Balatonfüredet, Veszprémet és Tokajt is bekapcsolva programjaiba.

Hybridart | tel: + 361 793 0148 | e-mail cím: info@artmoments.hu