Hybridart Camp 2017

Hybridart Camp 
2017. augusztus 14-24.
Pécs, Pécsi Tudományegyetem - Zsolnay Kulturális Negyed

 

A Hybridart Management 2016-ban indította útjára a Hybridart Camp nemzetközi alkotótábor kezdeményezését az abu dhabi székhelyű Etihad Modern Art Galleryvel együttműködésben. A Circle of Life témára fókuszáló tíznapos alkotótábornak a Pannonhalmi Bencés Főapátság adott otthont. A Kovách Gergő és Szász György szobrászművészek által vezetett táborban a visegrádi országok és az Egyesült Arab Emírségek művészeti egyetemeinek hallgatói vettek részt. A 10 fős csapat közös munkájának eredményeképp egy 4 méter magas dinoszauruszt formázó installáció született, amely a Pannonhalmi Bencés Főapátság Vis Vitalis ásványvizének több mint 4000 műanyag PET-palackjának felhasználásával épült. A Vis Vitalis vizespalackra taposó dinoszaurusz a PET-palack szelektív gyűjtésének és a hulladék kilapításának fontosságára kívánta felhívni a figyelmet.

A Hybridart Camp a hazai, valamint a nemzetközi alkotótáborok közül főként környezettudatos fókuszával és határozott értékkövetésével tűnik ki. Az évente megrendezésre kerülő tábor tematikája a tudatos fogyasztás és a fenntarthatóság szellemiségének képzőművészeti eszközökkel való megjelenítése. Az alkotáshoz szükséges alapanyagok ennek megfelelően kerülnek kiválasztásra. Idén a szobor alumíniumdobozok felhasználásával készült.

2017. augusztus 14-től 24-ig Pécsett, a Pécsi Tudományegyetemen a Zsolnay Kulturális Negyedben második alkalommal került megrendezésre a Hybridart Camp nemzetközi alkotótábor, mely idén az Upcycling Art tematikára épült. A közel 2,5 méter magas és 4 méter hosszú, 8000 alumínium doboz felhasználásával készült két lófejet formázó installáció a Pécsi Tudományegyetem, a Hybridart Management és az Etihad Modern Art Gallery kooperációjaként valósult meg. A hatalmas méretű köztéri installáció magyar, cseh, lengyel, szlovák és emirátusi művészeti egyetemek jelenlegi és végzett hallgatóinak közreműködésével valósult meg. A 11 fős csapat - Éles Lóránt (Pécsi Tudományegyetem, HU), Mona Bassam Haddad (Zayed University Abu Dhabi, UAE), Gabriel Hajdók (Technical University of Košice, SK), Marek Piotr Mardosewicz (The Centre of Polish Sculpture in Oronsko, PL), Nagy Réka (Szegedi Tudományegyetem, HU), Alžbeta Prouzová (Academy of Arts, Architecture and Design in Prague, CZ) Amin Rezai (freelance artist, HU), Szabó Szabolcs (Magyar Képzőművészeti Egyetem, HU), Váradi Botond (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, HU), Varga Viktor (Kaposvári Egyetem, HU) - munkáját Kovách Gergő szobrászművész vezette.

A szobrok a környezettudatosság és az upcycling, azaz a továbbhasznosítás jegyében készültek. A továbbhasznosítás lényege, hogy egy tárgynak, amire már nincs szükségünk, minimális energiafelhasználással új funkciót adunk, amitől kreatív formában része marad a környezetünknek. A hatalmas lófejeket préselt alumíniumdobozok borítják, utalva ezzel az alumíniumdobozok szelektív gyűjtésének fontosságára, ugyanis az üres flakon összepréselve nagyon hatékonyan gyűjthető, tárolható és újrahasznosítható. Az installáció anyaghasználata továbbá az alumíniumdobozok környezetszennyező hatására is szeretné felhívni a figyelmet, ugyanis egy aludoboz elkészítése 15-ször annyi levegő- és 3-szor több vízszenżˇnyezéssel jár, a keletkező hulladék térfogata 45-ször, az energiafelhasználás pedig 20-szor nagyobb, mint az üvegpalacké. 

A szobrok augusztusban Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedben, majd szeptember 6-19. között a budapesti Duna-korzón, az Eötvös téren voltak láthatóak. Novemberben Abu Dhabiban az Etihad Modern Art Galleryvel közös együttműködésben az Abu Dhabi Art Fairen és a Dubai Design Weeken AR Galleryben mutatkoznak be, 2018 februárjában pedig Brüsszelben lesznek láthatóak.

Hybridart | tel: + 361 793 0148 | e-mail cím: info@artmoments.hu