Art Moments 2017

A 2017-ben immár tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Art Moments (továbbiakban: AMS) országos vizuális művészeti fesztivál a különböző kortárs vizuális alkotások széles körű bemutatására, illetve azok egymás közti interakciójának megteremtésére törekszik. Az AMS minden évben egyre nagyobb teret ad annak, hogy a vizuális művészet nemzetközi irányzatait is bemutassa Magyarországon, továbbá, hogy hosszútávon a magyar alkotásoknak is nemzetközi platformot teremtsen.

A kortárs vizuális művészet világszerte az egyik fokmérője az adott ország magáról alkotott képének, a kortárs művészet színvonala, értékei, sokszínűsége hivatott talán leginkább egy országot bemutatni. Éppen ezért az Art Moments egyik legfőbb célja az, hogy testközelbe hozza a jelenre leginkább reflektáló, a ma kérdéseivel foglalkozó kortárs művészetet, kiemelje azt a megszokott múzeumi, galériás környezetből, közterekre, meglepő kiállítási közegbe helyezze az alkotásokat, ezáltal is újabb értelmezési lehetőségek, kérdések megfogalmazására sarkallva a látogatókat.

2010-es indulása óta a rendezvény mérete és karaktere is több ízben változott, 2012-től országos vizuális művészeti fesztivállá vált. 2013-ban az AMS kibővítette nemzetközi tevékenységét: ZENITH ART EXCHANGE elnevezéssel művészeti csereprogramot hozott létre, melynek célja, hogy a nemzetközi színtéren növelje a magyar kortárs vizuális művészet és iparművészet ismertségét, szélesebb körben népszerűsítse a fiatal magyar művészeket és erősítse a nemzetközi szakmai párbeszédet. Ennek keretében valósultak meg 2015-ben és 2016-ban a Közel-Kelet kortárs design- és képzőművészeit bemutató kiállítások olyan együttműködő partnerekkel, mint a Contemporary Art Platform Kuwait, a Qatar Museums Authority, az Abu Dhabi Art Hub, a The cARTel (Dubai), a Fatima Bint Mohammed Initiative (Abu Dhabi), a Fatima Bint Hazza Cultural Foundation (Abu Dhabi) és az Etihad Modern Art Gallery (Abu Dhabi).
 

A FESZTIVÁL KONCEPCIÓJA:
 
A 2017-ben tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Art Moments művészeti fesztivál továbbra is a különböző kortárs művészeti alkotások széles körű bemutatására, illetve azok egymás közti interakciójának megteremtésére törekszik.
 
Az Art Moments idei programjainak célja egyrészt felhívni a figyelmet arra, hogy a művészet mennyire szerves és nélkülözhetetlen részét képezi életünknek, művészeti értékekben milyen gazdag és értékes országunk, másrészt egy újfajta nézőpontot, kulcsot adni a művészeti alkotások befogadásához, kiemelni azokat a vitrinek mögül és még hangsúlyosabban bevinni azokat a hétköznapokba.
 
A fesztivál kínálta programok, kiállítások, a köztereken felállított installációk értelmezését és befogadását megkönnyítendő, a fesztivál workshopokkal és tematikus városi sétákkal, tárlatvezetésekkel is készül a rendezvény ideje alatt, hétvégénként.
 
A 2017-es fesztivál az elmúlt évekhez hasonlóan a főváros mellett vidéki helyszíneken is jelentkezik.
 
 
TERVEZETT PROGRAMOK:
 
 
ART MOMENTS TÁLLYA – 2017. JÚNIUS 16-18.:

TRASH ART MAGYARORSZÁG 2017 – HULLADÉKSZOBOR-KIÁLLÍTÁS

 

ART MOMENTS SOPRON– 2017. JÚNIUS 16-JÚLIUS 16.:
 
#SOHAVÉGETNEMÉRŐS – TÖRTÉNETEK WELLHELLO-RA FOTÓKIÁLLÍTÁS


ART MOMENTS KAPOLCS – 2017. július 21-30.:

TRASH ART MAGYARORSZÁG 2017 – HULLADÉKSZOBOR-KIÁLLÍTÁS


ART MOMENTS PÉCS – 2017. AUGUSZTUS 14-24.:

HYBRID ART CAMP 2017

 

ART MOMENTS BUDAPEST – 2017. OKTÓER 5-22.:

ENTRÉE 2017

BUDAPESTI MÓDI

HÉ ’77! - FORTEPAN

GÓG ANGÉLA – A VASÁRNAPI EBÉD

KÖZTÉRI INSTALLÁCIÓK


BUDAPESTI MŰTEREMHÁZAK A 2017-ES ARTMOMENTS BUDAPESTEN

TRASH-ART/RECYCLING ART

ZENITH ART EXCHANGE PROGRAMOK


SOUNDWEAVING CHINA EDITION

ART MOMENTS MINI-FILMFESZTIVÁL


 

TERVEZETT TÁRSPROGRAMOK ÉS EXTRA ESEMÉNYEK:

 
Október 5.: ENTRÉE és Zenith Art Exchange kiállítások megnyitója a Várkert Bazárban
 
Október 6.: Vasárnapi Ebéd kiállítás megnyitója a Hybridart Space-ben
 
Október 8.: „Ízek, színek, illatok” címmel rendhagyó reggeli tárlatvezetéssel egybekötve a Zenith Art Exchange kiállításaihoz kapcsolódóan
 
Október 10.: mindennapok művészete: design workshop a Vasárnapi Ebéd kiállításhoz kapcsolódóan
 
Október 15.: a Vasárnapi Ebéd kiállítás záró eseménye egy vasárnapi ebéd keretében

Október 18.: HÉ ’77! kiállítás megnyitója irodalmi esttel egybekötve
 
Október 22.: reggelivel egybekötött tárlatvezetés és beszélgetés a HÉ ’77! kiállításhoz kapcsolódóan
 
 

ART MOMENTS PÉCS – 2017. NOVEMBER 22. – DECEMBER 15.:

BUDAPESTI MÓDI FOTÓKIÁLLÍTÁS

HÉ ’77! – FORTEPAN FOTÓKIÁLLÍTÁS

TRASH ART /RECYCLING ART – HULLADÉKSZOBOR KIÁLLÍTÁS

#SOHAVÉGETNEMÉRŐS – TÖRTÉNETEK WELLHELLO-RA FOTÓKIÁLLÍTÁS

ZENITH ART EXCHANGE FOTÓKIÁLLÍTÁS

 
 
 
Az AMS fesztivál a hazai képzőművészeti és vizuális művészeti ágazat gazdasági élénkítéséhez kíván hozzájárulni azzal, hogy a művészeti alkotásokat nem csupán bemutatja, hanem megpróbálja az egyes alkotások értékesítését, ezáltal a fiatal képzőművészeti alkotások folyamatos újratermelődését is biztosítani igyekszik. Az Art Moments a fesztivál széles körű kommunikációjával a vizuális művészetet az egyéb közkedvelt művészeti ágak (pl. zene, film, irodalom) népszerűségi szintjére próbálja emelni. Az AMS megvalósulásában reális egyensúlyt teremt a belépőjegyes programok és a széles körű elérés miatt az ingyenes látogatható elemek között. Megvalósulásában hangsúlyt fektet arra, hogy bevételei között támogatásokból származó bevételek is szerepeljenek, de a jelenlegi gazdasági keretek között a kulturális szponzorációt újraértelmezni próbálja. Az egyes támogató partnerek számára egy-egy adott programhoz kapcsolódó megjelenést biztosít, figyelembe véve az adott partner eredetileg is kitűzött társadalmi felelősségvállalását. A fesztivál szakmai partnerek közreműködésében jön létre – Design Terminál, Várkert Bazár, Zsolnay Kulturális Negyed. A szakmai partnerek a művészeti közreműködés mellett a fesztivál helyszíneinek biztosításában játszanak komoly szerepet.
Hybridart | tel: + 361 793 0148 | e-mail cím: info@artmoments.hu