Art Moments 2017

ART MOMENTS 2017

A 2017-ben ismét megrendezésre kerülő Art Moments országos vizuális művészeti fesztivál a különböző kortárs vizuális alkotások széles körű bemutatására, illetve azok egymás közti interakciójának megteremtésére törekszik. Az AMS minden évben egyre nagyobb teret ad annak, hogy a vizuális művészet nemzetközi irányzatait is bemutassa Magyarországon, továbbá, hogy hosszútávon a magyar alkotásoknak is nemzetközi platformot teremtsen.

A kortárs vizuális művészet világszerte az egyik fokmérője az adott ország magáról alkotott képének, a kortárs művészet színvonala, értékei, sokszínűsége hivatott talán leginkább egy országot bemutatni. Éppen ezért az Art Moments egyik fontos célja, hogy testközelbe hozza a jelenre leginkább reflektáló, a ma kérdéseivel foglalkozó kortárs művészetet, kiemelje azt a megszokott múzeumi, galériás környezetből, közterekre, meglepő kiállítási közegbe helyezze az alkotásokat, ezáltal is újabb értelmezési lehetőségek, kérdések megfogalmazására sarkallva a látogatókat.

A FESZTIVÁL KONCEPCIÓJA

Az Art Moments idei programjainak továbbra is kiemelt célja felhívni a figyelmet arra, hogy a művészet és design mennyire szerves részét képzi életünknek, hogy művészeti értékekben milyen gazdag és színes a városunk, másrészt egy újfajta nézőpontot, kulcsot adni a művészeti alkotások befogadásához, kiemelni azokat a múzeumi vitrinek mögül és még dominánsabban bevinni a hétköznapokba.

A 2017-es fesztivál az elmúlt évekhez hasonlóan a főváros mellett vidéki helyszíneken is jelentkezik.
 
PROGRAMOK:
 
 
ART MOMENTS TÁLLYA
2017. június 16-18.

TRASH 
ART MAGYARORSZÁG 2017 – HULLADÉKSZOBOR-KIÁLLÍTÁS

 

ART MOMENTS SOPRON
2017. június 16-július 16. 

 
#SOHAVÉGETNEMÉRŐS – TÖRTÉNETEK WELLHELLO-RA FOTÓKIÁLLÍTÁS

 
ART MOMENTS KAPOLCS
2017. július 21-30.

TRASH ART MAGYARORSZÁG 2017 – HULLADÉKSZOBOR-KIÁLLÍTÁS
 

ART MOMENTS PÉCS 
2017. augusztus 14-24.

HYBRIDART CAMP 2017
 

ART MOMENTS BUDAPEST
2017. október 5-22. 
 
ENTRÉE 2017: Az elmúlt évekhez hasonlóan az Art Moments az idei évben is egy válogatás kiállítás keretében ad átfogó bemutatót a hazai művészeti egyetemeken frissen végzett hallgatók munkáiból. 2017-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézete (Eger), a Szegedi Tudományegyetem Művészeti Kara és a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara, valamint a Budapesti Metropolitan Egyetem mutatkozik be. A kiállításon festmények, grafikák, szobrok, fotók, valamint videó installációk lesznek láthatók. A kiállítás helyszíne a budavári Szent György tér középkori pincerendszerében található Mikve, mely valaha Buda első középkori zsinagógájához kapcsolódott rituális fürdő.
Helyszín: Budavári Palota – Mikve
Időpont: 2017.október 5-22.

CATWALK – A Gombold Újra! története képekben: A program egy olyan különös és zárt világba enged betekintést, amely még sok, a divat iránt rajongó és a divatot ismerő ember számára is legtöbbször ismeretlen terület marad. A Gombold Újra! elmúlt hét évét bemutató backstage és kifutó fotóinak anyagából összeállított kiállítás különös fókusszal prezentálja a hazai divatvilágot, a tervezőket, a modelleket, a közönséget és bemutatott ruhadarabokat. Az eseményeket dokumentáló fotók bepillantást engednek a divatbemutatók kulisszái mögé, melynek köszönhetően a divatvilág szereplőit sokkal közelebbről ismerhetjük meg. A kiállításra kiválasztott pillanatképek vetekednek a magazinok editorial-sorozatainak hangulatával. 
Helyszín: Mercedes Benz Fashion Week - Iparművészeti Múzeum
Időpont: 2017.október 13-15.

HÉ ’77! - FORTEPAN: Az irodalom és újságírás összefonódásának a XIX-XX. században komoly hagyományai voltak Magyarországon. Már saját korukban is ismert és elismert íróink, költőink (például Mikszáth Kálmán, Móra Ferenc, Gárdonyi Géza, Ady Endre, Juhász Gyula) irodalmi tevékenységük mellett publicisztikával is foglalkoztak. Nap mint nap jelentek meg a mindennapi élet eseményeiről tudósító vagy éppen véleményt formáló írásaik a kor napilapjaiban. A Héé ’77! projektbe bevont fiatal költők, írók, slammerek  7-7, a program kurátora által a Fortepan.hu oldalról kiválasztott fényképet kap, amiből aztán saját történetet, novellát, verset, dalszöveget költenek. A kiállításon a kiválasztott képek és a hozzájuk írt történek mellett, más, az adott időszakban készült fotók és valós tények, hírek is megjelennek, kontextusba helyezve és kontrasztba is állítva a tényleges és az elképzelt múltat, az objektív és a szubjektív valóságot. A kiállítás megnyitója egy olyan irodalmi esemény is egyben, ahol a művészek felolvassák alkotásaikat.
Helyszín: Hybridart Space – Galamb utca
Időpont: 2017.október 18. megnyitó / október 22. reggelivel egybekötött tárlatvezetés és beszélgetés a kiállításhoz kapcsolódóan

GÓG ANGÉLA –VASÁRNAPI EBÉD: „Az Emlékek cukrászdája elnevezésű projektet követően figyelmem a nagybetűs vasárnapi ebédek felé fordult. Mestermunkám tapasztalataiból táplálkozva döntöttem úgy, hogy ezúttal nem csupán a felhőtlen gyerekkor ízeit kutatom, hanem egy mindannyiunk számára meghatározó esemény, a vasárnapi ebéd összetevőit veszem górcső alá. Az Emlékek cukrászdájához hasonlóan itt is számomra ismeretlen emberek történeteiből és emlékeiből kiindulva kezdek neki a tervezésnek. A projekt célja, hogy olyan univerzális ételsor készüljön, melynek kóstolásakor visszaidéződnek saját – vasárnapi étkezésekhez köthető – emlékeink. A téma sajátosságából fakadóan az is fontos, hogy mindez egy olyan esemény keretén belül jöhessen létre, ahol a résztvevők nemcsak saját emlékeikkel kapcsolatosan nyernek megerősítést, de ahol azokat meg is tudják osztani egymással. Mi más is lehetne ennél alkalmasabb, mint egy terített asztal, ahol közösen kerülnek elfogyasztásra a tervezett fogások és elhangzik jó néhány családi történet.” Góg Angéla

A kiállítás központi eleme egy hat fős kör alakú terített asztal, melyen bemutatásra kerül az ebédhez tervezett porcelán étkészlet. A kiállítás fontos részét képezi egy nyitó és egy záró esemény is. A kiállítás megnyitásának napján az érdeklődők megismerik a projekt alapanyagait és betekintést kapnak a megtervezett vasárnapi ebéd ételsorából. A záró esemény a projekt talán legfontosabb eleme: az addig csak a kiállítás falain látott menüt 6 fő ténylegesen elfogyaszthatja a kiállítótérben felállított asztalnál ülve. A kiválasztott hat fő a kiállítás látogatói közül kerül kisorsolásra.
Helyszín: Hybridart Space – Galamb utca 6., Budapest
Időpont: Nyitó esemény: 2017. október 08. /Záró esemény: 2017.október 15.
Október 8. dél: Vasárnapi Ebéd kiállítás megnyitója a Hybridart Space-ben
Október 11. 16:00: design workshop a Vasárnapi Ebéd kiállításhoz kapcsolódóan

BUDAPESTI MŰTEREMHÁZAK A 2017-ES ARTMOMENTS BUDAPESTEN: Ezzel a projektünkkel szeretnénk felhívni a figyelmet a fővárosunkban működő izgalmas műteremházakra és az azokban alkotó művészekre. A műteremházakban született friss alkotásokból kiállítás-sorozatot szervezünk, amelynek egy-egy eseménye a műteremházak saját helyszínén valósul meg az ott dolgozó művészek alkotásaiból kurátori szelekció mentén válogatott anyagból. A kiállítások nyitva tartása alatt műterem látogatásokat és tárlatvezetéseket szervezünk. Célunk, hogy az eseményekkel becsalogassuk azokat, akik már régóta érdeklődnek a művészet említett színterei iránt, de mégsem vették eddig a bátorságot, hogy ellátogassanak a műtermekbe.
Partner intézmények: AMAHÁZ, Budapest Art Factory, Allée Art Gallery.
Helyszín: AMAHÁZ, Art Generation, Budapest Art Factory, Allée Art Gallery - Budapest.
Időpont: 2017. szeptember 15 - október 22.

RECYCLING ART: Minden évben hangsúlyos szerepet kapnak a programjainkban a fiatal, még tanuló, vagy az egyetemeken már végzett pályakezdő művészek. Évek óta tartó együttműködésünkből a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával több hazai, és nemzetközi kiállítást szerveztünk az intézményekben tanuló diákok munkáiból. A Hybridart Camp művészeti alkotótábor célja, hogy a már meglévő hazai, és nemzetközi intézményi kapcsolatokkal élve, egy nemzetközi kreatív alkotó közösséget hozzunk létre. 2017-ben a Hybridart Camp nemzetközi művészeti alkotótábor fő célkitűzése a környezetvédelem, az ökotudatos életmód, a körforgásos gazdaság és a fentartható fejlődés népszerűsítése. Az alkotótáborban idén a diákok és az őket irányító tanárok két lovat hoztak létre. A lovak teste aluminium dobozokból van kirakva magasságuk  meghaladja a 2.5 métert . A hallgatók által elkészített installációt augusztusban Pécsett a Zsolnay Kultúrális Negyedben, szeptemberben a budapesti Duna Korzón az Eötvös József téren, novemberben a Abu Dhabiban, az Abu Dhabi Art Fair-en majd Dubaiban a Dubai Design Week-en illetve 2018. februárjában a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben kerül bemutatásra. 
Helyszín: 1051 Budapest, Eötvös tér
Időpont: 2017. szeptember 6-19.

ZENITH ART EXCHANGE 2017: 2013-ban indítottuk el Zenith Art Exchange néven művészeti csereprogramunkat, azzal a céllal, hogy előmozdítsuk a nemzetközi művészeti párbeszédet és bemutatkozási lehetőséget teremtsünk a hazai alkotóknak külföldön, illetve külföldi művészeknek Magyarországon. Az idei Art Moments alatt egy emirátusi együttműködés keretében megvalósuló fotó kiállítást hozunk hazánkba a magyar nagyközönség számára.
Kiállított művészek: Abdulqader Al Rais, Ahmed Saber, Amélie Ducommun, Khulood Al Jabri, Maisoon Al Saleh, Muatasim Al Kubayisi, Dr. Najjat Makki, Saeed Nassouri, Tala Hammoud Atrouni, Yousef Bin Shaker Alzaabi
Helyszín: Art Market – Budapest
Időpont: 2017. október 12-15.

ART MOMENTS MINI-FILMFESZTIVÁL: A hazai animáció az elmúlt évek során újra igazi sikertörténetté nőtte ki magát. Nagyjából úgy, ahogyan a fiatal magyar, az Színház és Filmművészeti Egyetemről éppen kikerült, vagy akár még oda járó hallgatók rövidfilmjei is sorban nyerik a nagy nemzetközi fesztiválokat, egyik elismerés érkezik a másik után. Sajnos a műfaj sajátosságaiból fakadóan ezeket a rövidfilmeket – legyen szó akár natúrfilmekről vagy animációs filmekről – a hazai közönség igen ritkán, csak bizonyos filmfesztiválok keretében tekintheti meg. Az ArtMoments programjaként, mind az Színház és Filmművészeti Egyetem végzős osztályainak 2017-ben készült diplomafilmjeit, mind pedig azon nagy animációs fesztiválok versenyprogramját mutatjuk be Budapesten, ahol az elmúlt évek során egy-egy magyar alkotás kiemelkedő eredményt ért el. És miért a teljes versenyprogramban gondolkozunk? Úgy gondoljuk érdemes megismertetni a hazai nézőkkel azt a verseny-mezőnyt, ahol a fiatal magyar rajzfilmrendezők sikereket értek el. Nem csupán azért, hogy még büszkébben lehessünk rájuk, hanem azért is, mert így ritkán látott animációs filmművészeti remekek debütálhatnak Budapesten.
Helyszín: Art Mozi – Budapest
Időpont: 2017. október 16 / 18 / 20.

 
ART MOMENTS PÉCS
2017. november 22-december 15.

BUDAPESTI MÓDI FOTÓKIÁLLÍTÁS

HÉ ’77! – FORTEPAN FOTÓKIÁLLÍTÁS

TRASH ART /RECYCLING ART – HULLADÉKSZOBOR KIÁLLÍTÁS

#SOHAVÉGETNEMÉRŐS – TÖRTÉNETEK WELLHELLO-RA FOTÓKIÁLLÍTÁS

ZENITH ART EXCHANGE FOTÓKIÁLLÍTÁS

 
 
 
Hybridart | tel: + 361 793 0148 | e-mail cím: info@artmoments.hu