Art Moments 2017

ART MOMENTS 2017
 

Az Art Moments Central European Visual Art Festival a különböző kortárs vizuális alkotások széles körű bemutatására, illetve azok egymás közti interakciójának megteremtésére törekszik. Az AMS minden évben egyre nagyobb teret ad annak, hogy a vizuális művészet nemzetközi irányzatait is bemutassa Magyarországon, továbbá, hogy hosszú távon a magyar alkotásoknak is nemzetközi platformot teremtsen. 

Az AMS hisz abban, hogy országunk gazdag művészeti értékekben. Igyekszik testközelbe hozni a jelenre leginkább reflektáló és a ma kérdéseivel foglalkozó alkotásokat, hogy kiemelje azokat a megszokott múzeumi környezetből. Az AMS a művészetet közterekre és meglepő kiállítási környezetbe emelve igyekszik a látogatókat újabb értelmezési lehetőségekre és kérdések megfogalmazására sarkallni. 

 

VIDÉKI PROGRAMOK

 

SOPRON, 2017. JÚNIUS 16-JÚLIUS 16. 

Sohavégetnemérős – Történetek Wellhello-ra fotókiállítás. Fotókiállítás Pataki Ádám operatőr képeivel, Takács Attila és Wlcsek András werkfotóival, valamint a Wellhello zenekar dalszövegeiből vett idézetekkel a VOLT Fesztivál társeseményén, a VOLT Art című csoportos kiállításon. 

 

TÁLLYA – KEREKDOMB FESZTIVÁL 

2017. JÚNIUS 16-18. 

Trash Art Magyarország – Hulladékszobor kiállítás: a Gödöllői Természetfilm Fesztivállal és a Greeniusszal közösen meghirdetett „Egy új kor hajnala: Antropocén – az Ember kora” pályázatunkra érkezett újrahasznosított hulladékokból készített művészeti installációk kiállítása. 

 

KAPOLCS – MŰVÉSZETEK VÖLGYE, 

2017. JÚLIUS 21-30. 

Trash Art Magyarország – Hulladékszobor kiállítás,

Sohavégetnemérős – Történetek Wellhello-ra fotókiállítás

Colors – plakátkiállítás: az elmúlt évtizedek vizuális kultúráját leginkább meghatározó, Oliviero Toscani fotós és a magyar származású Tibor Kalman indította magazin címlapjait bemutató plakátkiállítás. 

 

TÁLLYA – ŐSZI KEREKDOMB FESZTIVÁL, 2017. SZEPTEMBER 8-10.

Szilágyi Lenke - Kifordított Alföld - Kiállítás a 2014-es Délibáb című Hajdu Szabolcs film forgatásán készített werkfotókból, amelyek egyszerre tárják fel az Alföld természeti kincseit és a hortobágyi rabszolgatelepen játszódó film készítésének rejtelmeit. 

 

PÉCS, 2017. NOVEMBER 23-DECEMBER 20. 

Hé'77! – Irodalmi és fotókiállítás: Kiállítás öt fiatal író és költő – Falvai Mátyás, Hevesi Judit, Kemény Zsófi, Simon Márton és Zilahi Anna 1977-ből származó felvételek alapján költött történetéből és az adott időszakból származó fotókból.

Catwalk – A Gombold újra! története képekben: Fotókiállítás a Gombold újra! pályázat 7 éves történetének szereplőkről, a nyertes kollekcióról és divatbemutatóikról. 

 

ART MOMENTS
BUDAPEST


Allee Art Gallery: Az Allee Bevásáróközpont és a Hybridart Management együttműködésében átmeneti jelleggel létrehozott kortárs képzőművészeti projekthelyszín három alkotót mutat be. A megüresedett üzlethelyiségében kialakított pop-up műteremházban egészen október közepéig Bardon Barnabással (NextArt Galéria), Gaál Katalinnal és Rózsa Luca Sárával, valamint munkáikkal ismerkedhetnek meg a látogatók. 

A képzőművészeti élet hagyományos színtereinek – galériák, kiállítóterek, múzeumok, műtermek és vásárok – sajátos atmoszférája a művészeti közegben kevésbé jártas befogadók számára könnyen kirekesztőnek tűnhet. A szokatlan helyen életre hívott művészeti projekt azonban arra tesz kísérletet, hogy kiküszöbölje ezt a szituációt. 
A projekt során egy műteremmé alakuló üzlethelyiségben dolgozó három művészt egy-egy, a műtermük mellett installált kabinetkiállítás mutatja be. A projekt így lehetőséget biztosít arra, hogy bepillanthassunk az alkotófolyamatba, szóba elegyedhessünk az alkotókkal és megismerjük korábbi alkotásaik egy kisebb szelekcióját. Sőt, ha beleszerettünk valamelyik műtárgyba, azt azonnal meg is vásárolhatjuk. 
Helyszín: Allee bevásárlóközpont, 1117 Budapest, Október 23. u. 8-10.
Nyitvatartás: 2017. szeptember 15-október 15.
 

Entrée 2017: Az elmúlt évekhez hasonlóan az Art Moments az idei évben is egy válogatáskiállítás keretében ad ízelítőt a hazai művészeti egyetemeken frissen végzett hallgatók munkáiból. 2017-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, az Egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézete, a Szegedi Tudományegyetem Művészeti Kara, a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara, valamint a Budapesti Metropolitan Egyetem mutatkozik be. A kiállításon festmények, szobrok, grafikák, fotók, térinstallációk és kerámiák láthatók. Az idei kiállításon több mint száz idén diplomázott hallgató, mintegy száztíz műve kerül bemutatásra.
Helyszín: Budai Várnegyed–Mikve, Palota út 1.
Megnyitó: 2017.október 4., 19:00
A megnyitó az Art Moments fesztivál hivatalos megnyitó eseménye is egyben.
Nyitvatartás: 2017.október 5-22., keddtől vasárnapig, 12:00-17:00


Goga Food – A vasárnapi ebéd: Emlékszel még, milyen volt körbeülni a terített asztalt? Milyen érzés volt a legjobb falatokon osztozkodni? Milyen családi történetek hangzottak el a leveses tál fölött?
Góg Angéla formatervező, a Goga Food Design alapítója korábbi projektjeinek (Emlékek cukrászdája, Taste of Home) folytatásaképp, ezúttal a vasárnapi étkezésekhez köthető emlékekre fókuszál. 
A békebeli vasárnapok történeteit elemezve született meg az a hat lépésből álló menüsor, mely újraértelmezett formában mutatja be a terített asztal elmaradhatatlan “kellékeit”. A közel egyéves kutatómunka eredményét a Design Hét Budapest programsorozat keretén belül, kiállítás formájában láthatja a nagyközönség. A Hybridart Space galériájában nem csupán a kutatás részleteivel és a gyűjtés módszertanával ismerkedhetünk meg, hanem a történetek alapján megalkotott fogásokkal is találkozhatunk.
Helyszín: Hybridart Space, 1052 Budapest, Galamb u. 6.
Megnyitó: 2017. október 8., 12:00
A kiállítást Kiss-Végh Emőke és Ördög Tamás (Dollár Papa Gyermekei), valamint Horányi Attila művészettörténész (MOME) nyitja meg.
Nyitvatartás: 2017. október 8-15., 12:00-20:00
Workshop: október 12., 18:00, regisztráció: gogafooddesign@gmail.com


bʌɪ bʌɪ - Az AmA-Ház III. generációjának búcsúkiállítása: Az AMAHÁZ-ból idén kiköltöző III. generáció búcsúkiállításán a ház műtermeiben három évet eltöltő művészek itt készült munkáiból láthatunk válogatást.
A legtöbb pályakezdő fiatal művész számára a bemutatkozási, kiállítási lehetőségek megteremtésén túl, az ideális alkotótér, a műterem biztosítása okozza a legnagyobb nehézséget az első pár évben. Az Amadeus Művészeti Alapítvány által létrehozott AMAHÁZ olyan csoportos alkotóműhely, amely éppen erre a problémára kínál megoldást: alkotó helyet és közösséget, illetve bemutatkozási lehetőséget teremt hazai és nemzetközi szinten egyaránt.
Az AMAHÁZ-ba nem egy közös felfogás, hasonló stílus vagy követendő művészeti ideál nyomán kerülnek be az alkotók, hiszen az Alapítvány alapvető szándéka, hogy minden alkotó saját művészeti útját járhassa. Van köztük a hagyományokhoz jobban ragaszkodó és attól elrugaszkodó, figuratív és koncepcionális, expresszív és fotorealista, érzéki és hideg-racionális stílusban dolgozó művész is. 
Kiállító művészek: Bajkó Dániel, Békési Ervin, Csikász Annamária, Gwizdala Dáriusz, Hajas Katinka, Hardi Ágnes, Kovács Olívia, Tettamanti Ádám, Török Judit
Helyszín: Amatár, 1035 Budapest, Veder utca 14.
Megnyitó: 2017. október 5., 18:00
Nyitvatartás: 2017. október 6-20., keddtől csütörtökig 14:00-18:00
 

Catwalk - A Gombold újra! története képekben: A Design Terminál az elmúlt hét évben azzal a céllal hirdete meg a Gombold újra! Közép-Európa regionális öltözékkollekciótervezési pályázatot, hogy lehetőséget biztosítson a piacra lépés előtt álló fiatal, kreatívipari vállalkozók első bemutatkozására, új példaképeket állítson, valamint betekintést engedjen a befektetők számára a legújabb generációk tehetségeinek világába. A pályázatok során a közép-európai régió azon fiatal divattervezőit keresi, akik kiemelkedő tervezői és vállalkozói képességekkel rendelkeznek, és a pályázat díjainak köszönhetően elindulhatnak a piacra lépés útján.
Hogy miért? Mert a közép-európai régióban rejlő kreatív szellemi értékeknek nemzetközi szinten is van létjogosultsága.
A pályázat történetét, szereplőit és fókuszának alakulását, valamint a nyertes kollekciókat és divatbemutatóikat felvázoló kiállítás a Mercedes-Benz Fashion Week ideje alatt az Iparművészeti Múzeumban látogatható.
Helyszín: Budapest Fashion Week (Iparművészeti Múzeum, 1091 Budapest, Üllői út 33-37.)
Nyitvatartás: 2017. október 13-15.


Zenith Art Exchange: 2013-ban indítottuk el Zenith Art Exchange néven nemzetközi művészeti csereprogramunkat, azzal a céllal, hogy egyrészt bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk kortárs magyar képzőművészek és designerek számára külföldön, másrészt, hogy a külföldi alkotók munkáiból rendezett kiállításainkon keresztül a látogatók bepillantást nyerjenek izgalmas, idegen kultúrákba. 
Hybridart Camp – Upcycling Art: nemzetközi művésztelep program.
Helyszín: Pécs, Budapest, Abu Dhabi Art Fair, Dubai Design Week, Brüsszel
Emerging Artist from the UAE című kiállítás. Együttműködésben az Etihad Modern Art Galleryvel.
Helyszín: Art Market Budapest, 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.
Nyitvatartás: 2017. október 12-15., okt. 12-14., 11:00-20:00, okt. 15., 11:00-19:00


Hé ’77! – Irodalmi és fotókiállítás: Az irodalom és újságírás összefonódásának a XIX-XX. században komoly hagyományai voltak Magyarországon. A már saját korukban is ismert és elismert íróink, költőink – például Mikszáth Kálmán, Móra Ferenc, Gárdonyi Géza, Ady Endre vagy Juhász Gyula – irodalmi tevékenységük mellett publicisztikával is foglalkoztak. Nap mint nap jelentek meg a mindennapi élet eseményeiről tudósító vagy éppen véleményt formáló írásaik a kor napilapjaiban. A Hybridart Space-ben rendezett Hé’77! kiállítás ezt a hagyományt szeretné megidézni.
Hiszünk abban, hogy a mindenkori kortárs művészet az egyik legizgalmasabb lenyomatát adja saját korának társadalmi viszonyairól. Programunkkal csavarunk egyet ezen a feltevésen. Megnézzük, hogy negyven évvel ezelőtti felvételeket miként értelmeznek ma népszerű fiatal költők, írók. Milyen kontextusba helyeznek, hogy verselnek meg vagy formálnak publicisztikává olyan képeket, amelyek jóval születésük előtt készültek és egy olyan világot idéznek fel, amit ők csak az idősebb generációk elbeszéléseiből, régi fényképekről, filmekről ismerhetnek.
A projektbe felkért öt fiatal író és költő – Falvai Mátyás, Hevesi Judit, Kemény Zsófi, Simon Márton és Zilahi Anna hét-hét véletlenszerűen sorsolt, a Fortepan.hu oldalról kiválasztott fényképet kap, amiből aztán saját történetet költenek. A kiállításon a kiválasztott képek és a hozzájuk írt történek mellett, más, az adott időszakban készült fotók és valós tények, hírek is megjelennek. Kontextusba helyezve és kontrasztba is állítva a tényleges és az elképzelt múltat, az objektív és a szubjektív valóságot.
Helyszín: Hybridart Space, 1052 Budapest, Galamb u. 6.
Megnyitó: 2017. október 19., 19:00
Nyitvatartás: 2017. október 20-27., keddtől péntekig: 12:00-17:00


Kinoflow a Premier Kultcaféban: 
Mi a Kinoflow? Kultúrmozi príma filmekkel. A Kinoflow csapata 2012 óta szervez filmvetítéseket Budapest szívében, kultúrához kötődő eseményeken és különböző fesztiválokon. 
Mi a Premier Kultcafé?
A Premier Kultcafé Európa legnagyobb alapterületű fogyatékosság barát közösségi és kulturális tere, ahol találsz kávézót, pékséget, mozit és egy akadálymentes rendezvénytermet, változatos programokkal. Kultúrplacc az elfogadás és a befogadás jegyében. Integrált munkahely, ahol fogyatékossággal élők is dolgoznak.
Jegyár: 300 forint, amellyel a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítványt támogatod.
A Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány küldetése, hogy munkahelyteremtéssel és változatos programokkal támogassa a fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációját. Ezért hozta létre és üzemelteti a Premier Kultcafét. A támogatásokat a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány többek között arra fordítja, hogy minél több fogyatékossággal élő munkavállalót alkalmazhasson, minél változatosabb rendezvényeket szervezhessen és minél többekhez eljuttassa üzenetét.
Helyszín: Premier Kultcafé, 1085 Budapest, Üllői út 2-4.// Baross utca 1.
Időpont: 2017. 10. 18. (szerda), gyülekező: 19:30, filmkezdés 20:00


Budapest Art Factory: A Budapest Art Factory (BAF) non-profit stúdió, kiállítótér és projekthelyiség, amelynek vezetése képzőművészek kezében összpontosul. A BAF tereit egy 800 nm-es ipari csarnokban alakították ki, így az időjárásnak megfelelően minden évben májustól októberig tart nyitva. Miközben állandó művészeinek – Juhász Dóra, Kucsora Márta és Szász Sándor – biztosít alkotóteret, a BAF nemzetközi kontextusban gondolkodó, kortárs képzőművészeti párbeszédnek kínál helyet. Alapkoncepciójának megfelelően nemzetközi intézményekkel, művészekkel, kurátorokkal, kritikusokkal való kommunikációt, valamint kooperációt hivatott megvalósítani. A BAF a 2013-ban indított művészeti rezidenciaprogramján keresztül nemzetközileg elismert, pályafutásuk közepén járó külföldi művészeket hív meg egy hónapos alkotómunkára. A rezidencia egyéni kiállítással zárul, amelynek anyagát a program ideje alatt létrehozott műalkotások képezik.
Helyszín: Budapest Art Factory, 1138 Budapest, Váci út 152-156.
A kiállítás előzetes bejelentkezés és időpont-egyeztetés alapján látogatható.
Időpont-egyeztetés: +36 20 570 7724 / budapestartfactory@gmail.com

Hybridart | tel: + 361 793 0148 | e-mail cím: info@artmoments.hu